Badrockens historia

”Jag var en av de första av min typ. I en tid när generationen började utbilda sig i högre grad, en av världens största möbel-jättar grundades och en mer feminin design dök upp med blommig bomull och mönstrat tyg, hamnade jag på en av de vackraste platserna i världen. I Sankt Annas ytterskärgård.

Vem hade anat att man skulle använda mig i fyra generationer framåt? Ensamt var det på vintrarna när husen bommades igen och havet blev hårt och kallt. Men lika ensamt som det var på vintern, lika härligt var det att plockas fram igen när knopparna brast och solen glittrade i havet. Jag fick värma och torka och användas igen.

Att jag dessutom som nästan åttioåring skulle stå modell för nya varianter av mig, att man tycker jag är fin och vill göra fler av mig, vilken lycka! Än så länge finns jag kvar här ute i ytterskärgården, mitt hem. Vem vet, kanske till och med en femte och sjätte generation kommer att använda mig. Det kallar jag hållbarhet över generationer.”

/Badrocken
Sommaren 2021

Ja vår allra första badrock kom till som en hyllning till badrocken som fortfarande hänger ute på en ö i Sankt Annas skärgård. Därför har vår första modell fått just namnet SanktAnna. 

Badrocken tillhörde Svea Österman och hon köpte den troligen på 40/50-talet. Svea var en konstnärlig och stark kvinna. Trots att hon förlorat mycket nära familjemedlemmar till havet, flyttade hon just dit, till havet och till sin mans barndomshem i Sankt Annas skärgård. Där blev de sedan fast boende under många år. Svea arbetade med och för havet, och målade även många tavlor med havsmotiv. Badrocken användes flitigt av henne, både som badrock, morgonrock och enklare klänning. Den fick sedan hänga kvar ute på den yttersta "udden" i den enkla stugan som fanns då och följde sedan med generationer och ombyggnationer. För ett par år sedan började folk fråga om badrocken. "Vilken snygg badrock du har, var har du hittat den? Det är svårt att hitta så fina badrockar nu för tiden" Det var då idéen till VidHavet föddes. Sveas badrock inspirerade oss att ta fram en ny badrock i feminin, hellång och färgsprakande design. Svea var mormor till Marit, en av oss grundare, och det känns naturligtvis extra kul att vår inspirationskälla levde och arbetade vid havet. Det är dessutom Marits mamma Britt Österman som har formgivit och ritat vårt nuvarande mönster med inspiration från den gamla rocken.